Värme & ventilation

Radiatorer

Våra lägenheter värms upp med vattenburna element (radiatorer). Kontakta fastighetsskötaren EFS, (klicka här) om rumstemperaturen långvarigt inte uppnår 20 grader trots att reglaget är uppskruvat eller om det uppstått läckage. Läckage från element måste åtgärdas omedelbart och det är ditt ansvar som bostadsrättsinnehavare att se till att så sker. Du har s.k. tillsynsplikt i din lägenhet.

De flesta av lägenheternas fönster har element monterade undertill. Dessa element har ett filter som man rekommenderar att byta varje år.

Så här fungerar ventilationen:

Bakom element i vardagsrum och sovrum sitter en tilluftsenhet (luftdon). Från luftdonet går en kanal genom ytterväggen som mynnar i ett fasadgaller på byggnadens utsida. Fasadgallret kan vara synligt eller dolt under fönsterbleck.

 

Uteluft leds in via fasadgallret och väggkanalen. Vid inloppet till luftdonet Easy-Vent sitter ett filter (Komfortfilter 310, tidigare F7) som hindrar pollen och föroreningar att ta sig in med friskluften. Den filtrerade luften strömmar in i luftdonet och följer utmed elementets baksida. Kontakten med elementets varma yta gör att uteluften förvärms innan den släpps ut vid elementets överkant. Rummet tillförs därmed tempererad och filtrerad friskluft. Den friska luften strömmar naturligt genom bostaden och fångar upp föroreningar på sin väg mot frånluftsventiler i wc/badrum, ibland klädkammare samt kökskåpa. Där sugs den förbrukade luften ut.

Ett filter kostar drygt 100 kr. För att läsa mer och för att beställa filter klicka här.

 

Köksfläktar & spiskåpor

Det är inte tillåtet att installera fläktar/spiskåpor med fläktmotor med utblås i fastighetens ventilationssystem. Det kan förorsaka inträngning av matos i grannlägenheterna. Dock går det bra att installera spisfläktar med timerreglerat spjäll till fastighetens ventilationskanaler. Är du osäker på vad som gäller kontakta alltid någon i styrelsen innan du gör en installation. För mer info klicka här.

 

Fönsterlister 

Förutom tätningslister mellan fönster och karm finns även s.k. dammlister som sitter mellan fönsterbågarna. Med tiden torkar och släpper listen från fönstret och måste bytas ut och vi har kommit till det skedet nu. Dammlist går att köpa i bygghandeln och ansvaret för detta byte har lägenhetsinnehavaren. Listen fästes alltså mellan fönstrets bågar och den är självhäftande.

Det viktigaste skälet till att man har dammlister på fönster är för att stoppa damm och minska behovet av fönsterputsning. Men listen släpper ändå igenom en viss mängd luft för att det inte ska bildas kondens och fukt. Om det ändå skulle uppstå kondens så kan man lämna en bit utan list i varje hörn för att öka cirkulation.




Radon

En mätning av radonhalten i fastigheten gjordes senast under våren 2018. De mätningar som gjordes uppvisade värden som ligger under gällande gränsvärde på 200 Bq/m3 . Våra värden ligger från under 20 upp till 110 Bq/m3 som mest. De som vill ha protokoll på mätvärdena kan få det genom styrelsen.